Milyen kérdések merülhetnek fel a fogbeültetéssel kapcsolatban?

      Comments Off on Milyen kérdések merülhetnek fel a fogbeültetéssel kapcsolatban?

Bizony minden emberben felmerülhetnek bizonyos kérdések a fogászat előtt. De melyek is ezek? Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel:

Mi is az a fogbeültetés, avagy az implantáció?

Napjainkban a legmodernebb típusa a fogbeültetés a hiányzó fogak pótlására. Ilyen esetekben a hiányzó fog helyére egy mesterséges foggyökeret helyeznek be, amely tiszta titánból készül, így szövetbarát anyag. Ez a foggyökér a körülötte lévő állcsonttal összecsontosodik, amely után helyezhető fel a rögzített vagy kivehető fogpótlás.

fogbeültetés

Mikor nem lehetséges a fogbeültetés?

Vannak kizáró okok, amikor is nem lehetséges a fogbeültetés. Ilyen esetek a következők:

  • vérzékenység
  • kezeletlen cukorbetegség
  • néhány daganatos betegség,
  • súlyos harapási rendellenesség
  • 17 év alatti életkor, amikor az állcsontok növekedése nem fejeződött be

Azonban az elsődleges szempont, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű csontnak kell rendelkezésre állni a fogbeültetés előtt!

Mekkora az esélye, hogy bent maradnak az implantátumok?

98% rá az esély, tehát rendkívül magas, hogy benn maradnak a fog implantátumok.

Mekkora a behelyezett implantátumok élettartalma?

A behelyezett implantátumok élettartalma akár lehet 25-30 év, de akár elkísérhetnek életünk végéig is, természetesen a megfelelő szájápolás, szájhigiéné és életmód mellett!

Azonban fennáll annak a veszélye, hogy el kell távolítani az implantátumot. Ilyen esetekben egy rövidebb gyógyulást követően újra meg lehet ismételni a beavatkozást.

Fontos megemlíteni, hogy a fogbeültetést követően félévente kontrollra kell járni, tisztítani, és szükség van a szájhigiénés kezelésekre is.

Milyen kezelések, vizsgálatok előzik meg a fogbeültetést?

Először is a páciensnek egy alapos kivizsgáláson kell részt venni, amikor is leszedik a fogkövet, plakkokat, lepedékeket. Ezt követően megvizsgálják a műtét területét, a környező fogakat, és az ínyt. Készítenek egy digitális panorámaröntgent, amely segítségével pontosan lemérik a csontsűrűséget, csontkínálatot, valamint a rendelkezésre álló helyet, így meg tudják tervezni a műtétet. Minden esetben elvégeznek egy fémallergia vizsgálatot, szükség esetén egy belgyógyászati kivizsgálást.

Az implantátumokra milyen fogpótlások készülnek?

Készíthető az implantátumokra: rögzített porcelán korona, híd vagy kivehető fogsor is. A betegek többségében szeretnék elkerülni a kivehető fogpótlást, így emiatt választják többen a fogbeültetést. További cikkeinket a www.fogabc.hu weblapunkon találhatják.

Érdekes fogászati írások

Esztétikai fogászat, avagy a tökéletes mosoly titka
Mit tegyünk foghúzás után?
Fogfehérítés, avagy a legkedveltebb szépség szolgáltatás a fogászatban