Új rendelet tervezet az energetikai tanúsításról

      Comments Off on Új rendelet tervezet az energetikai tanúsításról

Új rendelet tervezet jelent meg az ingatlanok energetikai minősítésével kapcsolatban, mely a kormány honlapján található. A 176/2008 (VI.30.) Korm. rendelet lehetséges módosításairól közlünk egy összefoglaló tájékoztatást az Inforg stúdió weblapján és az Újbuda Stúdió oldalán is.

Az energiatanúsítványra vonatkozó fontosabb szabályok, változások:

– Az energetikai tanúsítónak a szakvéleményt az építésügyért felelős miniszter által működtetett szoftverrel kell   az energetikai tanúsítványt elkészíteni a megfelelő adattartalommal. A program  egyedi tanúsítvány azonosító kódot generál, ezután az elkészült tanúsítvány már hivatalos szakvéleménynek minősül. Ezt az azonosító kódot kell az ingatlan forgalmi adásvételi szerződésben szerepeltetni, mely alapján az ingatlan nyilvántartási eljárás megkezdődhet. Ennél a rendelkezésnél nyilvánvalóan az a szaktárca célja, hogy az eddig is kötelező energetikai tanúsítvány elkészítését kikerülhetetlenné tegyék, a szankció nélküli és a gyakorlatban be nem tartott rendelkezéseket szigorítsák.

energetikai tanúsítás

– Az energiatanúsítvánnyal  rendelkező ingatlan értékesítése v. bérbeadása előtt a kínálati hirdetésben fel kell tűntetni annak energetikai minőség szerinti besorolását. Itt a cél egyértelműen az, hogy a vásárolni szándékozók minél előbb tájékoztatva legyenek az adott ingatlan besorolásáról, így irányítva a figyelmet a várható költségekre és az energiahatékonyságra. Ez a rendelkezés várhatóan alapjaiban rendezi át az ország ingatlanpiacát!

– Az 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén, valamint azoknál az energiatanúsítvánnyal rendelkező 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű közhasznú, raktár, szolgáltató, kereskedelmi, vagy kulturális rendeltetésű épületeknél jól látható helyre ki kell függeszteni az energetikai tanúsítvány összefoglaló lapját.

További érdekes cikkek:

Miért van szükség az energiatanúsítványra?
Az energiatanúsítvány elve, menete
Az energiatanúsítvány várható költségei
Energiatanúsítvány és a SZOCPOL
Energetikai auditálás