Oldal kiválasztása

Autósülések 

Bevezetés:

A 21. században egy autó szinte minden családban megtalálható “eszköz”. Amellett, hogy számos előnye van, fontos azt is megemlíteni, hogy milyen hátrányai, veszélyei vannak. Ebben az esetben, azokra a kockázatokra gondolok, amelyek hozzátartoznak egy autó használatához. Az elmúlt években rengeteget fejlődött a közlekedés, autóutak, autópályák épültek, amelyeken észrevehetően a forgalom is növekedett, egyre több személyautóval illetve kisebb-nagyobb teherautókkal is találkozhatunk. 

Az autók és a forgalom növekedésével a balesetveszély is növekedett. Ezért fontos, hogy egy autó vásárlásánál, ne csak a szépséget és a külsőségeket vegyük figyelembe, hanem a biztonságot is. Persze az sem utolsóként említendő, hogy utazáskor figyelembe kell vennünk a szabályokat, az időjárást, az úttest állapotát, illetve hogy feltétlenül becsatolt biztonsági övvel közlekedjünk. Amikor gyermek érkezik a családba a biztonságos közlekedésre még nagyobb figyelmet fordít az ember. Egy csecsemőnek, kisgyermeknek nem elegendő csupán egy “egyszerű” autósülés illetve a biztonsági öv használata, fontos hogy megfontoltan, tudatosan válasszunk, igényeinknek megfelelő ülést gyermekünk számára. Egy autósülésnél rengeteg paraméter létezik, amelyekre figyelnünk kell. A biztonság mellett fontos, hogy  a gyermekünk kényelmét is biztosítani tudjuk, főleg, ha egy hosszabb útnak indulunk neki, amiatt, hogy az utazás ne szenvedés legyen, sem a gyermeknek, sem a családnak. Számos paraméter létezik, amelyeket figyelembe kell vennünk  a vásárlás során – Ilyen például, hogy fektethető-e az ülés vagy sem, csak menetiránnyal szemben tud utazni gyermekünk vagy akár ellentétesen is, mekkora súlyig használható az ülés, melyik korosztálynak ajánlott a használata, illetve mekkora az ülés mérete, ha több autóban használjuk, mennyire egyszerű ki – és be csatolni, rögzíteni, mekkora a súlya.

Ez az oldal azért készült, hogy ha autósülés vásárlás előtt áll, megkönnyítsük a választását, és a lehető legjobb döntést hozhassa meg gyermeket kényelme és biztonsága érdekében.

Az autósülések osztályozása

Az autósülések többféle csoportba sorolhatóak annak függvényében, hogy gyermekünk milyen súlykategóriában van. Ezeknek a súlycsoportoknak nagyjából megfelel a gyermekünk mérete és kora is. Ha gyermeke születik, számolnia kell azzal, hogy körülbelül 2-3 autós ülést mindenképpen vásárolnia kell. Az első amire szüksége lesz azonnal a születése után, (0 kg-tól 13 kg-ig), amelyet kb egy – másfél éves koráig tudnak használni. A második ülés már nagyobb lesz, 9 kg-tól 18 kg-ig és a gyermekünk négy éves koráig lesz elegendő. A harmadik ülésünk már 12 éves korig lesz elegendő, 15 kg-tól 36 kg-ig lesz használható, erre az időszakra gyermekünk már lassan átlépi a törvény által előírt magasságot. A súlykategóriák nem feltétlenül követik így egymást. Akár az is előfordulhat, hogy az egész gyermekkora elegendő lesz kettő ülés, de általánosságban három autósülést ajánlatos vásárolni. 

Fontos megemlíteni, hogy az ülésünk kor és súly kategóriája megfelelő legyen. A szülők sokszor azt gondolják, hogy ha megvesznek egy nagyobb ülést, abba belenő gyermekük, ez természetesen igaz, mert idővel belenő, viszont baleset megelőzés szempontjából nem jó döntés, mert esetleges baleset esetén nem fogja a megfelelő célt szolgálni. 

Az első csoportba tartozó autósülés, mint már korábban említettük, a 0-tól 13 kg-ig használható ülés, rendkívül fontos, hogy erre az időszakra is megfelelő ülést válasszunk, hiszen egészen újszülött kortól használjuk, és a csecsemők csontozata még nem erős, testük nem teljesen fejlett. Ebben a kategóriában a következő üléseket ajánljuk gyermekeik számára:

Ez a fajta ülés az úgynevezett hordozó, egy úgynevezett bölcső, ahol a gyermek védve van tetőtől talpig, valamint egyes üléseknél a gyermek fejénél plusz védelem is található. A gyermek ebben a típusú ülésben félig ülve vagy félig fekve van, akárcsak egy babakocsiban. Ezek a típusú ülések babakocsiba is beilleszthetőek, sok olyan típusú babakocsi van, az úgynevezett 3 in 1, amelyeknek hordozó része is van. Ezekről a kocsi típusokról a babakocsi ajánlás oldalunkon olvashatnak. Az ilyen típusú ülések rögzítése gyakran izofixes, ami előnyt jelent, mert sokkal stabilabb, mint egy egyszerű hárompontos biztonsági öv. 

A következő kategóriába sorolhatjuk azokat az üléseket, amelyek 0-tól 18 kg-ig alkalmasak arra, hogy gyermekünk használni tudja. Ha ezt a típusú ülést vásároljuk meg, akkor elmondhatjuk, hogy pénzt spórolunk meg, annak függvényében ha ezután az ülés után megvásároljuk a következő modellt. Ebben az esetben elegendő lesz a gyermek születésétől, három vagy akár négy éves koráig is, és az azt követő ülés vásárlása pedig gyermekünk 12 – 13 éves korában lesz legközelebb esedékes, attól függően, hogy csemeténk milyen ütemben növekszik. Ennél a kategóriánál is érvényes az, hogy a szerkezete erős, hogy a gyermeke a legkockázatosabb korában is maximálisan biztosítva, védve legyen. Ezek a fajta ülések leggyakrabban a menetiránnyal ellentétes irányban vannak bekötve az autóba. Ezeket  a típusú üléseket nem lehet babakocsira csatlakoztatni, nem lehet hordozni. A kezelése is bonyolultabb, mint az előző csoportban említett hordozónál, viszont ettől függetlenül nagyon biztonságos illetve biztonságot nyújt. Ha az árát vesszük figyelembe nem sokkal drágább az előző kategóriában említett ülésnél. 

Autósülések 9-18 kg súlycsoportba tartozó gyermekek számára:

Ebbe a kategóriába tartozó ülések 9 hónapos vagy 1 éves kortól ajánlottak, nagyobbak,szerkezetük valamivel könnyebb, kevésbé masszívak de ennek ellenére sokkal kényelmesebbek. Ezek az típúsok kizárólag ülésre alkalmasak. Ennek a csoportnál általában menetiránnyal megegyező irányba ülnek a gyermekek, a rögzítés általában isofixes, de találkozhatunk olyannal is amelyek övvel rögzíthetőek. Ennél a típusnál van fejtámasz, párnák és megtalálható rajtuk a kárpitozott pult is, ami a biztonság szempontjából nagyon fontos. 

Autósülések 9 kg-tól 25 kg-ig:

Ez az ülés kategória a 0-tól 13 kg autósülés kategóriára épül rá. 9 hónapos vagy 1 éves kortól ajánlott, körülbelül a gyermek 5 éves koráig. Méretük nagyobb, szerkezetileg szilárdak és strapabíróak. Kényelmes fajták, általában van rajtuk lábtámasz is. Vannak olyan típusok amelyek menetiránnyal ellentétesen, illetve olyanok amelyek menetirány szerint vannak bekötve az autóba. Ezek a típusok sem alkalmasak hordozásra, illetve a babakocsiba sem lehet őket bekötni. Van rajtuk fejtámasz és párna is. 

Autósülések 9-től 36 kg-ig:

Ez az utósülés kategória a korábbiakhoz képest már egy bővített csoport. Ezek a típusú ülések alkalmasak körülbelül 1 éves kortól egészen 12 éves korig. Ennél a kategóriánál már, nem a maximális védelem, hanem a maximális kényelem kerül előtérbe. A gyermekek ebben a korban már hangot adnak, annak ha valami nem kényelmes számukra, így ez egy fontos szempont. Ezek az ülések kizárólag autóban való használatra alkalmasak, általában menetiránnyal szemben van bekötve az ülés, biztonsági övvel vagy isofix segítségével. Az utolsó csoportba tartoznak azok a gyermekülések, amelyeket a csemeténk 15 kg-tól egészen 36 kg-ig tud használni. Három vagy négy éves kortól használhatóak egészen addig ameddig gyermekünknek szüksége van autós ülésre, vagyis ameddig el nem éri a 150 cm-es magasságot. Ez a típusú ülés is maximális kényelmet biztosít gyermekünk számára. A menetiránnyal megegyező irányba van bekapcsolva az autóba. Ezeken az üléseken általában már csak ülőfelület,hát, fej, kéztámla, illetve oldaltámla található. Ennél a típusnál a ülés övei helyett már csak az autónk biztonsági öveit használjuk gyermekük biztonságos utazásához