Játszószőnyeg

Legjobb játszószőnyegek

játszószőnyeg

Mi az a játszószőnyeg és szerintünk miért hasznos?

Persze a játszószőnyegről a vélemények is megoszlanak.

Erről a kis mókás szőnyegről, azt mondhatjuk el általánosságban, hogy csörgő, forgó, zenélő, csilingelő játékok, tükrök hadával ellátott kis szőnyegecske, amire ha rátesszük kisbabánkat, biztos, hogy egy időre leköti a figyelmét, illetve nem csak ezért fontos, hanem mert játék közben folyamatosan stimulálják a kisbabák érzékszerveit, ezzel elősegítve a fejlődésüket.

Az ehhez értő szakemberek folyamatosan javasolják, hogy mennyire fontos, hogy gyermekünket hasra tegyük, még ha csak 10-15 percre is egy nap, mert hozzájárul a kúszás elősegítéséhez, mászáshoz, üléshez, és a járáshoz szükséges izmok megerősödéséhez, erre pedig teljesen tökéletes választás egy játszószőnyeg, hiszen felkelti a baba érdeklődősét, „motiválja” őt.

Hogy mikortól javasolják a játszószőnyeg használatát?

Akár már csecsemőkortól, de általában 0-6 hónapos korig javasolt a használata, mert ebben az időszakban fejlődnek a gyermekek motoros képességei a legintenzívebben, ebben az időszakban kezdik el a legjobban felfedezni a világot maguk körül.

Miért is jó a játszószőnyeg?

Mert a gyermek szinte minden érzékszervét ingerlik a szőnyegek különböző funkciói (látás, hallás, tapintás). Az újszülöttek az első hónapjukban még csak körülbelül 20-30 cm-re látnak, de a játszószőnyegre fektetve, ügyesen megfigyelhetik a formákat, kontrasztos színeket, ami a későbbiekben hozzájárul a látás fejlődéséhez.

Már vannak olyan kis szőnyegek, amelyeken tükör is megtalálható, de ha mégsem akkor lehet hozzá kiegészítésképp vásárolni. Ez is hasznos lehet a fejlődés szempontjából, hiszen babánkat elvarázsolja önarcképének a látványa, ezért mozognia kell, hogy lássa magát a tükörben, változtatnia kell a fejének a helyzetét, emiatt remekül edzi a nyakizmot és a hasizmot is egyaránt.

Vannak egyszerű alap szőnyegek, amihez saját magunk tudunk kiegészítőket vásárolni, ez akár megfelelő lehet pelenkázó alátétnek, vagy akár takaróként is funkcionálhat.

Vannak boltíves szőnyegek is, amelyek újszülött korban a leghasznosabbak, hiszen ilyenkor a baba javarészt még csak háton szeret, tud huzamosabb ideig feküdni. Ezek a szőnyegek, könnyen tisztíthatóak, könnyen szállíthatóak.

Vannak olyan szőnyegek is, melyet a gyermekünk „kúszó-mászó” korszakában is használni tudunk, ezek jó szélesek, nagyok, így a gyermek tere is nagyobb lesz, szabadságérzete megnő.

Találkozhatunk párnás verzióval is, amelyeken egy nyakpárnához hasonló párna is található, ez a kisebb gyermekek számára opcionálisabb, hiszen támasztékot nyújthat, hason fekve stabilan tartja a felső testét, és kezeivel önfeledten tud játszani. Ez a legtöbb esetben lecsatolható a szőnyegről, így nagyobb gyermek esetében nyakpárnaként is funkcionálhat.

Ma már van olyan szőnyeg is ami úgynevezett „karámos”. Ez abban az esetben jó, ha nem szeretnénk,hogy a baba leessen, leguruljon a szőnyegről, illetve ha kiszaladunk a helyiségből ahol a baba van, és biztonságot ad nekünk, hogy gyermekünk nem tud kárt tenni magában, de ez a legtöbb esetben lecsatolható.

A lényeg, hogy bármilyen típust is választunk, mindegyik szőnyegtípushoz tudunk venni rengeteg fajta kiegészítőt, amit csak szeretnénk, és hozzá tudunk járulni kisbabánk fejlődéséhez.

Játszószőnyeg árak