Robotporszívó tesz

Legjobb robotporszívók

robotporszívó teszt

A robotporszívók mára egyre elterjedtebb jelenségek a házban és egyre kevésbé jelent újdonságot, ha ez az apró legtöbb esetben egy csészealjra hasonlító gépezet körülöttünk motoszkál.

A legelső szempont a roboporszívók esetén a beépített navigáció típusa, hiszen ez alapján itélhetjük meg hatékonyságukat.

Amíg egy navigációval nem rendelkező, saját algoritmusaira épülő porszívó a padlózat olyan 70%-át képes bejárni, addig egy GPS navigációval rendelkező berendezés a 98%-ot is kitakaríthatja.

A lézereknek és a kamerarendszernek köszönhetően a navigációval rendelkező robotporszívók jóval hatékonyabbak viszont árazásuk is magasabb szinteken ível mint a nem navigált társaiknál.

A „takarító robot” mérete a második legfontosabb tényező ami azt határozza meg praktikusan, hogy milyen gyakran kell cserélni a porszívóban található tartályt.

A legtöbb készülék mindamellett azt is jelzi, hogy a rendelkezésre álló tartály térfogat még mekkora felület feltakarításához elegendő.

A robotporszívók akkumulátorral működnek, szóval nyílván ez is egy fontos szempont lesz, hiszen senki se szeretne egy lemerült, vagy félórás üzemidős “takarítónőt” a lakásba (hiszen annyit mi is tudunk takarítani de pont az a cél, hogy megelőzzük a folyamatos sepregetést).

Ni-Mh és Li-on akkumulátorokkal felszerelt modelleket találunk általában a piacon. A Litium ionnal ellátott akkumulátorok a hosszútávon jobb választások hiszen nem gyengülnek ki olyan hamar, mint a Ni-Mh akkumulátorok.

A beépített szűrő típusa is mérvadó lehet, a robotporszívók általában több szintű szűrővel vannak ellátva. Az első szint a motort védi elsősorban így a benne található szűrőt folyamatosan cserélni kell.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 1C

Xiaomi Roborock S6 Max V

A második szint a kimeneti szűrő mely a kiengedett levegőt szűrik.

A második szintű szűrőkből vannak HEPA szűrők melyeket hatékonyságuk alapján különböztetnek meg, 10-től(85% hatékonyság) 13-ig (99,9% hatékonyság).

Ha porallergiával küszködsz érdemes 12-13 szintű HEPA szűrővel ellátott gépet vásárolnod.

Az extrák is fontosak lehetnek, az előbb említett tartály telítettség mutató kijelző például kifejezetten praktikus lehet, vagy az a készülék is hasznos, mely képes a dokkoló állomásába magától visszatérni, így ha sokáig nem vagyunk otthon sem kell attól tartanunk, hogy a kinyíló bejárati ajtónkkal beleütközünk a szerkezetbe.

Ha van kisállat a lakásban, fontos lehet a forgókefe típusa is. Más extra lehet az UV lámpával ellátott modellek melyek az atkák és baktériumok ellen nyújthatnak biztosabb védelmet, valamint az oldalkefével ellátott műszerek is hasznosak lehetnek, hiszen ezek által a sarkakon is minőségibb munkát végez a porszívó.

A virtuális fal funkció segít abban, hogy megszabja a tisztítandó felület határait.

Számtalan gyártótól találhatsz modelleket a piacon viszont, ha már robotporszívóba fektetsz azt ajánljuk tekints az egészre egy hosszútávú befektetésként.

Mind jól tudjuk, hogy az olcsó igazából drágább hosszútávon szóval érdemes egy olyan modellt választanod ami megfelel az igényeidnek a leírtak alapján és ráadásul nem is egy névtelen olcsó termék hanem egy megbízhatóbb márka kínálata.