Navigációs rendszer vásárlása

A navigációs rendszerek míg régen a legnagyobb vívmányt jelentették ma már csak egy különös kiegészítőként tekintünk rájuk. “Minek vegyek, hát van a telefonomban is” mondják sokan, de ez az állítás még is mintha egy kicsit sántítana. Igen, bár a telefonon lévő Google Maps vagy Waze alkalmazás is megfelelő lehet egyszerű navigációs feladatokra, egy hosszú utazás során mely egy több állomásos ország tripben nyilvánul meg már sokkal élvezhetőbb és stabilabb élményt nyújt egy erre kijelölt eszköz.

Nem beszélve arról, hogy a navigációs rendszereket sokkal biztonságosabban rögzíthetjük akár az autónk műszerfalára is mely így egy biztonságosabb vezetési élményt is biztosít. Bár a navigációs rendszereken található térképeket frissítenünk is kell még is összességében egy biztosabb és nagy általánosságban pontosabb képet biztosítanak honlétünkről. Ilyen gép vásárlása esetén fontos szempont lehet a kijelző mérete, hiszen a sofőrnek nem mindegy, hogy egy kicsi 5”-os valamit kell nézzen a balra vagy jobbra forduláskor vagy esetleg egy nagyobb terjedelmű digitális kijelzőn láthatja átláthatóan a tervezett útvonalat.

További szempont lehet az akkumulátor, mivel a legtöbb ilyen készülék akkumulátorral működik. Érdemes ilyen szempontból elfogultnak lennünk és egy nagyobb akkumulátorra áldozni. Az RDS TMC technológia is fontos lehet, ha szeretnénk aktualizált képet kapni a forgalomról esetleges úti akadályokról melyek váratlanul érhetnek minket. A legtöbb készülék rendelkezik, ú.n. kereszteződés szemlélettel mely segít egy bonyolultabb körforgalom esetében a helyes sáv megtartásában, hasonló segítséget nyújt a szintén gyakori sávasszisztens funkció is. F

ontos funkciók lehetnek továbbá az útvonaltervezés, megálló hozzáadása és éjjeli üzemmód melyek mind a biztonságosabb és gördülékeny utazást biztosítják. Ár szempontjából nem érdemes a legdrágább modellt választanod főleg akkor nem, ha úgy amúgy keveset utazol vagy utaztok a családdal. A legolcsóbb modellek azért nem jók mert valamelyik paraméterüket tekintve olyan gyengék, hogy szinte használhatatlanok, például kicsi akkumulátor vagy gyenge processzor lehetnek ezek ami miatt szinte már sírva fogunk neki egy több állomásos útvonalat megtervezni rajtuk.

Bízhatunk az ismertebb márkák darabjaiban hiszen több évtizedes tapasztalattal nyújtják a legjobb navigációt számodra. Fontos tudni, hogy ezek a rendszerek nem a Google műholdjai alapján működnek emiatt jóval precízebbek lehetnek az okostelefonos megoldásoknál. Ezek a navigációs rendszerek abban a legjobbak, hogy egyszerűen kezelhetőek emiatt sokkal jobb társunk lehet vezetés közben is a mobiltelefonnál.

Ha kicsit rá költünk, akár olyat is vásárolhatunk mely auditív úton juttatja el az információt nekünk, az-az mondja az instrukciókat.