Ha egyszerre szeretnénk pórusokat tisztítani, bőr feszességünkön változtatni valamint izzadás útján méregteleníteni akkor az infraszauna vásárlása nem is fog olyan messze állni tőlünk mint első hallásra.

Egyre gyakoribb jelenség, hogy aki teheti bevásárol egy ilyen készüléket magának otthonra, hiszen így bármikor használhatja és a rendszeres szaunázás során még akár hosszútávon anyagilag is kifizetődő lehet egy saját szauna üzemeltetése az otthon melegében.

Az infra szaunák elsősorban arra jók, hogy jól megizzasszanak ezáltal a nehézfémeket, zsírsavakat , koleszterint izzadás útján csökkenthetjük a szervezetünkből mely hosszútávon igen csak kedvező élettani hatásokat eredményez.

Az infra technológiával felszerelt szaunákban a bőr mélyebb rétegei is felmelegednek ezáltal a hajszálerek is megtisztulnak. Pórusainkat megnyitja és ezáltal azok megtisztulnak. A bőrszépítő hatása is említésre méltó hiszen a forró levegő érintkezése bőrünkkel egy idő után a bőrünk feszességére dob rá jó pár lapáttal ezáltal akár bőrápolásként is felfoghatjuk adott esetben a szaunázást.

Hatása van továbbá a szívműködésre, alacsony vérnyomásra, keringési és vese elégtelenségekre, valamint légúti megbetegedésekre. Amikor infra szaunát vásárolunk több szempont is előkerül, a legfontosabb talán a méret és anyaghasználat.

A méretet a rendelkezésünkre álló hely és a család mérete fogja meghatározni, viszont vigyázzunk arra, hogy egy 2 személyes infra szauna megvétele az ár cimkét tekintve talán jó ötlet lehet, de utána nehézségeket fog okozni, hiszen 2-nél több személy nem fogja tudni kényelmesen használni. Érdemes felmérni, hogy kb hányan fogjuk egyszerre használni a szaunát.

Azt is fontos meghatároznunk, hogy milyen anyagú legyen, hogy milyen faborítása legyen ez függhet a lakásunk belső esztétikájától.

A kályhás szaunával ellentétben, az infravörös kerámia hősugárzós szaunák sugárzása 4-5 cm mélyre képes behatni az emberi szövetekbe. Árkategóriákat tekintve körülbelül 300.000 forinttól kezdődik egy infra szauna ára, aztán ez egészen a 420.000 fölötti termékekig terjed.

Az árat legtöbb esetben a méret határozza meg de a különleges extrák jelenléte, mint zenelejátszó, különleges fények is felvihetik az árát a szaunának.

A finn szaunákkal ellentétben cella alakúak és hemlok fenyőből vagy cédrusból készülnek. Az infra szauna gyorsan felmelegednek, kisebb méretűek a finn szaunákhoz képest, egyszerűbb őket használni és hatékonyabbak. Hátrányai közé sorolhatjuk viszont, hogy áramot fogyaszt és nem a hagyományos szauna élményt nyújtja.

Ha megvan a méret, már csak böngészned kell és felfedezned a gyártók nyújtotta kínálatot. Működési elvek alapján léteznek szénszálas sugárzók, kerámia sugárzók és RedLight sugárzók.

A szénszálasak lassabban melegednek, alacsonyabb hőfokúak, drágábbak de költséghatékonyabbak mivel kevés áramot fogyasztanak, a kerámia nagyon magas hőmérsékletre (akár 300 Celsiusra) képes felmelegedni, élettartamuk kb 60 év.

A RedLight a leggyorsabban és legmelegebbre melegedő készülék típus, technológiailag a legmagasabb szintet képviselik.