Laptop vásárlás

Ha az ember laptop vásárlásra adja a fejét könnyen elveszhet a millió adat között főleg, ha nem hozzáértője ezen különleges szerkezeteknek. Laptopokat 50 ezer forinttól akár 2-3 millió forintig találhatunk a piacon és egy hozzá nem értőnek ez igen csak nagy fejfájást okozhat, hogy melyik modell lesz a számára megfelelő. Alapvetően három nagy kategóriára oszthatjuk a laptopokat, az üzleti gépekre, otthoni, általános használatara szánt gépekre és gamer gépekre.

Az üzleti gépek kompaktak és nem föltétlen a design-jukról híresek, hanem sokkal inkább arról, hogy nagyon megbízhatóak és sosem hagyják cserben az embert. Az ilyen gépek jó teljesítménnyel és hosszú üzemidővel rendelkeznek, hogy akár egy 8-10 órás repülőutat is végigdolgozhasson az ember. Ezen gépek további előnye, hogy speciális portokkal vannak ellátva illetve ütésállóak. Amennyiben ezen funkciókat olvasva magadra ismertél, érdemes ezek között a gépe között szétnézned, melyeket angolul workstation-nak is neveznek.

A következő kategória az otthoni/általános használatra szánt gépek melyek arany kategóriának számítanak azok számára akik csak YouTube videók nézésére, netezésre, szövegszerkesztésre használnák a gépet és semmilyen más erős specifikumra nincs szükségük. Ezek a laptopok úgy lettek összerakva, hogy egy háztartásbeli funckiót töltsön be, az-az egy konyhai asztalon könnyedén tudj szövegeket begépelni vagy internetezni. Anyaghasználatot tekintve viszont ezek a gépek ritkán készülnek prémium alapanyagokból ezért a későbbi recsegés-ropogás mozgatásnál könnyen előfordul és ezen kár is csodálkozni. Árazásban viszont akár már 80 ezer forint alatt kaphatsz elviselhető darabokat.

Tökéletesek lehetnek ezek a modellek akkor is, ha nagyszülőknek, szülőknek tervezünk laptopot vásárolni hiszen az ők igényeiknek tökéletesen megfog felelni. A gamer kategória főként a fiatalok körében elterjedt, hiszen ezek a nagy teljesítményű laptopok képesek a nagy terhelést igénylő játékok futtatására, 3D modellezésre és 4k videók vágására. Sokan ezeket a gépeket használják munkagépként is, jellemzőjük az igényesen felépített design és az erős hardware tényezők.

Egy ilyen gép akár 3-5 évig is megfelelő lehet, hogyha jó összeállítást választunk belőle. Ami a legfontosabb szempont lehet a szuper processzor és nagy memória mellett, hogy SSD tárolóval legyen ellátva a gép mely így jóval gyorsabban lesz képes olvasni a fileokat ezzel együtt a programokat és magát az operációs rendszert is. Bár az SSD-vel ellátott gépek valamivel drágábbak, meg önmagában egy SSD is drágább a megszokott HDD-knél ám megéri hosszútávon egy ilyen gépbe befektetni bármelyik kategóriát is választjuk, hiszen jóval időtállóbb készülékünk lesz, hogyha SSD alapú.

Ha másra nem, erre az egy szempontra mindenképp figyeljünk hiszen megkönnyíti a későbbi fejfájásokat. Fontos lehet még a laptop mérete is, a 12”-os picurkáktól egésszen a 19”-os óriásokig bármit megtalálni a piacon. Ha otthoni felhasználásra választunk gépet és árérzékenyek vagyunk érdemes egy kisebb és erősebb modellt választani melyet könnyen a TV-nkhez csatlakoztathatunk.