A bakelit lemezek népszerűsége egyre csak növekszik, úgy látszik a retro vonal egyszerűen nem akar megszűnni és rendületlenül trendi irányzatot jelent napjainkban. Izgalmas adat az is például, hogy több bakelit lemezt adtak el világszerte 2019-ben, mint CD formátumú tárolót ami megint csak arra enged következtetni, hogy ez a technológia egy újszerű fénypontját éli 2021-ben is.

A lemezlejátszók piacának exponenciális növekedése is ezt mutatja és valljuk be ma már egy kicsit mindenki arra vágyik, hogy az óriási nappaliban helyet foglaljon egy bakelit lejátszó és izgalmasabbnál izgalmasabb lemezeket tehessünk fel rá, halk háttérzene gyanánt.

A klasszikus lemezlejátszókon át a hibrid modellekig, egészen a 10 ezer forintos olcsó daraboktól a több milliós szuper minőségű lejátszókig mára minden megtalálható a piacon, hogy melyik lesz a te igényednek megfelelő az már jóval nagyobb kérdés. A sok adat és a furcsa mérőszámok megtévesztők lehetnek ezért mi hozunk egy pár szempontot neked ami segíthet a döntésben.

A legolcsóbb gagyi lejátszókra alapból nem beszélnénk rá, melyeket használtan vagy akár újan, tök ismeretlen márkáktól lehet beszerezni, mert azok élettartama és hangzása sem lesz hosszútávon pozitív élmény szóval azokkal kár szemezni. Előfordulhat, hogy baráttól vagy esetleg egy valóban jó darabot kifoghatsz ennyi pénzért, de az elég ritka.

A 20-50 ezer forintos mezőnyben már találhatóak normálisnak mondható lejátszók, ezek jellemzői legfőképp, hogy beépített hangszóróval rendelkeznek, emiatt kicsit korlátozottak. Tökéletes lehet viszont hangulatzenének egy ilyen darab és kompaktságának köszönhetően könnyen odébb rakhatóak és elhelyezhetőek hiszen nem igényelnek tartozékokat.

Az efölötti kategóriában már találni olyan darabokat amik a bakelit lemez teljes tartalmát képesek leadni és olyan hangzással rendelkeznek melytől garantáltan elájulsz. A legújabb Coldplay lemezt hallgatnád meg tökéletes minőségben, vagy esetleg ajándékba kaptál egy szuper jazz lemezt, akkor garantáltan lefog nyűgözni az 50.000 forint fölött lévő kategória, amelyek csak lejátszóval rendelkeznek.

Ha már van hangszóród akkor ahhoz is csatlakoztathatod (a hangszóró választásról írtunk a cikkben) de ha nincs hangszóród akkor egy belépő kategóriás studió monitor tökéletes lehet társnak a lejátszóhoz. Ezek a darabok már tényleg az igényességet tükrözik és olyan hangzást nyújtanak ami miatt minden nap kedved lesz zenét hallgatni.

Karbantartani sem kell annyira, mint egy régebbi használt modellt a tűre viszont vigyáznod kell. Ha teheted válassz olyant, amelyikben az olvasó tű fémkarral van rögzítve ezáltal segít a rezonanciát kimaxolni és egy minőségibb hangzást kölcsönözni.

Ha meghoztuk a kedved a lemezlejátszó vásárláshoz akkor már nincs más dolgod mint kinézni a számodra lemegfelelőbb darabot és élvezni a lágy dallamokat egy hosszú nap után.