Matracvásárlás

A matrac az egyik legjobb befektetés amennyiben tényleg az igényeinknek megfelelőt választunk. Ám ez koránt sincs mindig így, ami miatt számtalan hátfájás és panasz talál gazdára. A matracoknak általában számtalan fajtáját megtalálni az interneten, ráadásul ár szempontjából is elég nagy rést ír le a matracok skálája, emiatt a vásárlási döntés igen csak megnehezedik.

A jó matrac meghatározásához hoztunk pár szempontot amelyek segíthetnek a döntésben. Az első és legfontosabb kérdés talán a méret lesz, amelyet egyszerűen meghatározhatunk a jövendőbeli ágykeret lemérésével. Ha dupla matracra van szükség, francia ágy esetén akkor dönthetünk 2 külön matrac vásárlásáról is, de akkor számolnunk kell a két matrac közötti réssel és az elcsúszásokkal.

Érdemes ilyen esetben inkább két személyes matracba befektetni. A második legfontosabb dolog talán a matrac keménysége, amellyel kapcsolatosan számos tévhit kering az interneten. A puha matracok használatáról mára már kijelenthetjük, hogy nem a legjobb választásnak bizonyulnak viszont attól is függ, hogy a felhasználó egyén milyen súllyal rendelkezik. Egy 50 kg-s hölgynek teljesen mást fog jelenteni a kemény matrac fogalma, mint egy 90 kg-s férfinak és ez így is van rendjén. A matracok keménységét alapvetően a H1, H2, H3, H4 és H5 értékekkel szokták meghatározni.

A H1 számít a leglágyabbnak, de az bőven megfelelő egy 50kg-s egyénnek. A H2 már egy feszesebbnek minősíthető kategória, a H3 a félkemény matracok osztályát jelöli, 70-100 kg-s emberek számára, a H4 matracok a súlyosabb egyének számára kialakított félkemény matracok, míg a H5 az extra súlyokra, 130kg fölötti értékeknek megfelelő matracok melyek már jóval masszívabbak, kb annyira, hogy a rádobott pengő felpattan róla. A matrac hosszúsága is fontos tényező lehet, melyet általában érdemes a felhasználó egyénnél 20-25 cm-vel hosszabbra hagyni a kellemesebb élmény érdekében.

Az anyag használat és használt technológiák mára már kiélesedtek a memória habos matracokra, amennyiben tehetjük vásároljunk ilyen matracot, de mellé föltétlenül érdemes memóriahabos párnával is megtetőzni a dolgot a nyak fájdalmak 100%-os elkerülése érdekében.

A matrac anyaga is kérdéses lehet, válasszunk könnyen tisztítható pamutot vagy más anyagot, hiszen az élettartamát ez a tényező fogja a legnagyobb mértékben meghatározni.

Vásárlás után az elővigyázatos felhasználás, az-az tisztán tartás fog segíteni abban, hogy legalább 5-10 évre hű társunk legyen a matracunk. Mivel életünk közel harmadát alvással töltjük, fontos, hogy a matracunk a legjobb barátunk legyen ezért vásárlását mindenképp egy hosszútávú jó befektetésnek tekintsük.

A rossz matrac nem csak hátproblémákat okozhat hosszútávon, de a fáradékony hétköznapok árnyékát is ráveti mindennapjainkra ezáltal az életminőségünk romlásához vezet.

Amennyiben lehetőségünk van ezeket kipróbálni élőben, haladéktalanul tegyük meg például egy showroomban vagy üzletben és ha megvan a megfelelő karakterisztikával ellátott matrac akkor már csak felkell menned az internetre s kiválasztani az árban és minőségben is a legmegfelelőbbet. Jó vásárlást kívánunk.