A mai világban a monitorok nyitnak nekünk ajtót a világ felé, szóval elengedhetetlen tartozékokként vannak jelen a mindennapi életünkben. Asztali számítógép vásárlásakor biztosan legalább egy monitort vásárolnod kell ám egyre gyakrabbak az olyan háztartások is, ahol az asztalon csak egy-két monitor van és a laptop kijelzőjének kiterjesztésére használják ezeket az eszközöket.

Ha 13” körüli méretű laptopod van, pontosan tudod mivel jár az a szúró hátfájdalom amit a görnyedt testtartásnak köszönhet az ember, mikor egy olyan kis lyukon keresztül integet az internet felénk és mi hunyorítva küzködünk az ablakok fel le nyitogatásával és a legalább 3 asztal használatával, hogy mindent egyidőben elérjünk.

Egy monitor nagyobb felületet ezáltal hatékonyabb munkát eredményez, hiszen ha több pixel áll rendelkezésünkre munkafelületként, akkor egyszerre tudjuk látni copywriterként amit olvasunk és amit írunk, videóvágóként a youtube tutorialokat és a videóvágó programot, programozóként a kódokat és a kedvenc sorozatunkat, szóval a lehetőségek tárhelyét kifejezetten megnöveli egy monitor használata.

Monitor vásárlásakor rengeteg kérdés felmerül, hiszen 10.000 forintért is kapunk monitort de akár 1 millióért is szóval adott a kérdés, hogy melyik lesz számunkra a megfelelő választás. Átlag felhasználatra, netezni és kisebb munkákat elvégezni nem szükséges a legújabb 8k-s monitort felszerelnünk, viszont nem is a legkisebbet kell választani ami árban jónak tűnik de hosszútávon látáskárosodást okoz enyhe minőségével. Fontos megnéznünk, hogy asztali gépünk milyen potenciállal rendelkező videókártyával van ellátva és annak megfelelő felbontású és csatlakozású monitort válasszunk.

A szuper széles vásznú monitorok egyre elterjedtebek, ezek általában 21:9 arányú mozivászon szélességű monitorok melyekben mint a mozifilmek mint a játékok nagyszerű élményt nyújtanak, főleg ha rááldozunk egy görbített modellre. A görbített modellek azért jók monitorban, mert középről nézve sokkal jobb élményt nyújtanak, viszony nagyobb felbontáson igen csak borsos áruk lehet ezeknek a monitoroknak.

Nem kell professzionális monitort vennünk, ha csak a legújabb Marvel filmet szeretnénk jó minőségbe nézni, ugyani s 100.000 ft-tól a monitorokat designereknek és videóvágóknak készítik amelyek jó referencia színekkel monitorizálnak és munkájukhoz kellő kapacitást nyújtanak. Fontos tudni, hogy minél komolyabb kép minőséget szeretnénk annál keményebb asztali gépre vagy laptopra lesz szükségünk, ráadásul ha csak alaplapi videókártyánk van akkor a csatlakozási módok is jóval korlátozottabbak, szóval erre figyeljünk. Nem ajánljuk, hogy átalakítóval együtt használj monitort mert akár le is felezheti az élményt amit valójában tudna a monitor csak egyszerűen úgy választottunk, hogy a laptopunkba nem tudjuk közvetlenül csatlakoztatni.

A hertz-re is fontos ránézni, ha laptopunk csak 30 hertzen fogja tudni azt a felbontást működtetni amit választunk akkor inkább válasszunk kisebbet, mert igen kellemetlen lesz az akadozó képet nézni a vadonatúj monitorunkon. Ha kérdése van vegye fel a kapcsolatot az üzlettel melyből vásárolni szeretne és beszélje át velük is, hogy milyen lenne a megfelelő monitor a készüléked számára.