Lézeres szemműtét választás

Melyik lézeres szemműtét a jó választás?

A lézeres szemműtétek két nagy csoportra oszthatóak. A védőlebeny alatt végzett és a szem felszínén végzett műtétek csoportjára.

A lebenyes típusú műtétek közül a hagyományos LASIK már egy kevésbé használt megoldás, mivel szövődményekkel járhat.

Tehát a védőlebeny alatt végzett FEMTO műtét és a szem felszínén végzett PRK műtét között érdemes és biztonságos választani.

Akinek nem elérhetetlen a magasabb ár, az biztos jobban jár a FEMTO műtéttel.

szem

Az egyénre szabott lézeres szemműtét a jobb megoldás abszolút értelemben és ár/érték arányban is.

Az egyénre szabott kezelés sokkal biztosabb eredményt hoz mint a hagyományos, mert ilyenkor a nagyon apró, ún. magasabb rendű fénytörési hibákat is eltávolítja a lézer, magyarán testre szabott lesz az eredmény. A valódi egyénre szabás elvileg elképzelhetetlen aberrométer /hullámfront mérő/ nélkül, tehát azok a klinikák jönnek szóba, akiknek van ilyen. Mindig érdemes a kiválasztott optika oldalán lévő véleményeket is elolvasni mielőtt az ember kiválasztja a műtét helyszínét és érdemes kerülni a fórumokat mivel ott sok esetben megtévesztőek a vélemények.

50 év felett az olvasószemüveg is komoly gondot jelenthethet, amelyre az olvasószemüveg-kezelés lehet a megoldás.

A klasszikus megoldás az ún. monovision az egyik szem közeli látásra, a másik szem távoli látásra korrigálása nagyon keveseknek jó megoldás. Szerencsére a tudomány ebben is tovább lépett. Az új eljárás a vezérszemet távolra és közepes távolságra, a másik szemet közelre és közepes távolságra korrigálja, ami állítólag az emberek 90%-nak jó megoldást nyújt. Ilyen eljárást a Zeiss és a Schwind lézere tud.

Ár/érték alapján a lista első helyén a Lebenyes FEMTO szemműtét áll mely 2-300 ezer forintos nagyságrendű ellenértéket ám magas fokú biztonságot eredményez.

Ezután a PRK felszíni kezelés a legjobb lézeres műtét választás ami 100 ezer forintot súrolja fentről. Azok számára akik a legújabb technológiát választják a Visumax Relex SMILE technológiát ajánljuk ám ez már egy 400 ezer forintos tétel a legtöbb szemészeten.

Lézeres látásjavító eljárások

PRK

A szaruhártya hámjának eltávolítását követően a lézer a felszínen úgy dolgozik, mintha egy beépített kontakt lencsét illesztene a szemre.

A beavatkozás után a hámnak vissza kell nőnie, addig a szem fényérzékeny, idegentestet érez, esetenként fájdalmas, általában nem több, mint 1-3 napig.

Ezalatt az idő alatt mindenképp óvjuk majd szemünket a nagyobb fénybehatásoktól és úgy kezeljük, mintha egy seb lenne. Akár az elkötés is javasolt de minden fajta intézkedésről érdemes lesz egyeztetnie kezelőorvosával.

LASEK, epilLASIK

Ezek a módszerek csupán a hám eltávolítási módjában különböznek a PRK-tól.

Az epiLASIK-nál a hámot egy a LASIK-nál használt rezgő szikéhez hasonló kés távolítja el, LASEK esetén pedig a hámeltávolításhoz alkoholt is használnak.

Egyik eljárás sem változtat a PRK alapvető hátrányán, a fényérzékenységen, idegentest érzésen.

LASIK

A szaruhártya érzéketlen belsejében, egy a saját anyagából képzett lebeny alatt elvégzett kezelés, mely a lebeny kialakítását követően nem különbözik a PRK kezeléstől.

A lebeny kialakítását az orvos végzi egy rezgő szikével az un. mikrokeratommal. Az eljárásnak ritkán, de súlyos szövődményei léphetnek fel.

A LASIK során kialakított lebeny nem nő vissza, ezért oldalirányú erő hatására leszakadhat, ami nagyon súlyos látásromláshoz vezet. A LASIK ma már korszerűtlen eljárásnak számít.

FEMTO

A Lasik által nyújtott kényelem és a PRK biztonságát egyesíteni hivatott eljárás az ezt végzők állítása szerint. Itt is a szaruhártya érzéketlen belsejében történik a kezelés, de itt a védőlebeny kialakítását számítógép irányította lézer végzi.

Így a kialakításnak nem lehetnek olyan szövődményei, mint a hagyományos Lasiknak, a FEMTO biztonságos, korszerű eljárás.

A lebeny kialakítása is olyan, hogy oldalirányú erő sem mozdíthatja el a kezelés után.

Orvosi lézerek

Az orvosi lézerek fejlődése legalább olyan gyors, mint a mobiltelefonoké.

Minden évben újabb és újabb fejlesztésekkel rukkolnak elő a gyártók. A régi berendezések épp úgy elavulttá válnak rövid idő alatt, mint a telefonok.

Azok a lézerek, amelyekkel a dioptriákat távolítják el un. excimer lézerek. A mai napig fejlődésük négy generációra bontható.

1. generációs lézerek

Átalakított ipari lézerek, kb. 20 éves konstrukciók. Ezek egyetlen előnyeként az elhasználhatatlanságukat lehet említeni, de minden más szempontból teljesen elavultak.

Semmilyen korszerű kezelés nem végezhető velük, az elérhető látásélesség meg sem közelíti a korszerű lézerekkel elérhető minőséget.

Fennmaradásukat gazdasági okok indokolják, ezeknek a lézereknek a piaci értéke nulla, fenntartási költségük ipari lézerek lévén alig van, tehát azok a klinikák, akik ilyet használnak, igen alacsony önköltséggel tudnak dolgozni.

2. generációs lézerek

Pásztázó lézerek, melyeket valóban orvosi lézeres kezelések céljára fejlesztettek ki. Ilyen ma már nem működik hazánkban.

3. generációs lézerek

Az első flying spot, azaz repülőpontos lézerek.

Ezek már képesek arra, hogy a szaruhártya felszínét nagyon simára alakítsák, valóban jó eredményeket produkálva.

Ezeket a lézereket fejlesztették tovább abban az irányban, hogy valódi, egyénre szabott kezeléseket lehessen végezni velük, ezek lettek a negyedik generációs lézerek.

Ilyen harmadik generációs lézert nem is gyártanak már, ennek megfelelően sem alkatrészellátásuk, sem műszaki támogatásuk nincsen, így piaci értékük se.

4. generációs lézerek

Negyedik generációs, un. egyénre szabott kezelés végzésére alkalmas repülőpontos lézerek

Ezek a legkorszerűbb berendezések, a különböző gyártók különböző típusai nagyjából ugyanarra képesek, bármilyen szaruhártya mintázatot ki tudnak alakítani, az egyéni eltéréseknek megfelelően. Az egyénre szabott lézeres kezelés tényleg úgy képzelhető el, mint egy méretre csináltatott öltöny, míg a nem egyénre szabott kezelés úgy, mint egy konfekcióöltöny.

Az egyénre szabott lézeres kezelésnek két feltétele van: Egyrészt kell hozzá egy negyedik generációs lézer, másrészt kell hozzá egy olyan műszer, ami ezeket az egyéni eltéréseket mérni tudja. Ilyen berendezés hiányában az a helyzet áll elő, mintha a szabó méretre szabott öltönyt készítését vállalná, anélkül, hogy lenne centije. Persze az aberrométerek igen drága műszerek, de a valódi egyénre szabott kezeléshez muszáj ilyennel rendelkezni.

Ennek a szemészeti klinikának világviszonylatban is a legújabb és legmodernebb Schwind® lézerkészülékei és mérőműszerei vannak.

Miért ne válasszuk az olcsó lézeres műtéteket?

Bár napjainkban főként a negyedik generációs műszereket használják, sok esetben találkozhatunk ár különbségekkel. Ezek a különbségek valójában furán hatnak, hiszen mindegyik gép ugyan olyan drága és ha ezt még is olcsóbban szolgáltatja egy szemészet az gyanús lehet.

Általában nem magával a gép minőségével, hanem annak karbantartásán spórolnak a szemészetek ami miatt az is lehet, hogy az amúgy jó készülék nem fog olyan hatékonyan működni.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy a szemészeti műtét olcsóbb, hiszen a gyári előírásokat be nem tartva olcsóbban tudják fenntartani a gépet és kisebb bevétel mellett is megtartják a szemészetek a számukra kellő profitot.

Tudni kell, hogy az országban jelenleg nincs ellenőrzése a lézer gépek szervízelésének így minden szemészet kedvére tartja be a szervízelési előírásokat. Érdemes emiatt az olcsónak feltüntetett lézeres műtéteteket elkerülni és inkább beáldozni azt a költséget ami átlagosnak mondható a piacon.

Meg kell értenünk, hogy ilyen költségek mellett képtelenség a 20-30%-os kedvezményt tartani, maximum rövid távú piacfoglaló stratégiaként használhat ilyet egy klinika.

Ha egy kis forgalmú klinikáról van szó és óriási kedvezményeket látunk tényleg jobb, ha elkerüljük, mert akár látásunk is bánhatja az óriási árzuhanást.

Ez is érdekelheti Önt: Szemlencse implantátumok