Amit régen a családi portré, később a fotóalbum még később a videókazetta jelentett azt ma már mind külső merevlemezeken tárolja az aki tudatosan használja a mai kor digitális eszközeit. Mind ismerjük azt az érzést, amikor az iPhone-unk jelez, hogy megtelt az iCloud tárhelyünk és bővítésre hívja fel a figyelmünket a rendszer. Ilyenkor már érezhetjük, hogy bár vannak online, felhő alapú tároló megoldások azok mindamellett, hogy havi fix kiadást jelentenek ráadásul még az internetre is kell tárolnunk a féltett adatainkat.

Akármilyen újításról vagy frissítésről lemaradhatunk és könnyen előfordulhat az adatok elvesztése. Bár a mai technológiák már egyre biztonságosabbak, de a leges legbiztosabb még is az, ha eltárolhatjuk a szekrénybe az adatainkat ahogy régen tettük a fotóalbumokkal.

De hogyan lehetséges ez az 1-esekbe és 0-ásokba konvertált emlékeinkkel?

A megoldás egy külső merevlemez vásárlása, hiszen azt ha biztonságos helyen tároljuk akár évtizedekig megőrzik számunkra a legkedvesebb pillanatainkat. Aki már rendelkezik külső merevlemezzel, tisztában van annak előnyeivel. A külső merevlemezek legnagyobb előnye, hogy nem az interneten tároljuk féltve őrzött adatainkat ezáltal védve vannak az esetleges rendszer összeomlásoktól.

A merevlemezeket alapvetően HDD és SSD-kre bonthatjuk, ez a két típus a leggyakoribb. Nem fogunk beszélni a pendriveokról, hiszen azok általában kisebb kapacitással bíró zseb tárhelyek melyekkel általában a gyors fájl áthordozást oldják meg az emberek. Egy jól megtermett HDD re akár több évnyi videóanyagot is tárolhatunk és mérete is nagyobb. A legtöbb USB csatlakozású de vannak USBC kábellel ellátott darabok is. A legelterjedtebb merevlemezek a HDD merevlemezek, melyek kizárólag áramellátással működnek, sok esetben kissé zajosak mivel mechanikai mozgást végeznek, viszont árazásban jóval elérhetőbbek.

A HDD további hátránya, hogy viszonylag korlátozott a sebességük, szóval egy 50-100 gigás anyagnál azért közel egy órát is várhatunk míg feltöltődik rá az anyag, ráadásul a rajtuk lévő adatok beolvasása is nehézkesebb főleg ha egy 5-10 éves fotógyüjtemény összes fotóját szeretnénk rajta megnyitni. Ezzel ellentétben az SSD nem végez mechanikai mozgást és kisebb az energia felvétele is.

Az átvitel sebessége korlátlannak mondható, a csatlakoztatott laptop vagy számítógép korlátaitó fog függni a fájlok átvitelének sebessége ha ilyen tárolót használunk. Kisebbek és kompaktabbak is mint a HDD-k, nehezebben sérülnek külső behatásra és jóval tartósabbak is. A hátrányuk, hogy árban jóval drágábbak a HDD-knél szóval egy azonos kapacitású HDD közel 3-4x is olcsóbb lehet egy ugyanolyan kapacitású SSD-nél. Ha vásárolni szeretnél külső merevlemezt, akkor a kapacitás valamint az átviteli sebesség alapján dönts és ne dőlj be a szép design-nal ellátott hordozóknak főleg ne valamelyik fontosabb tulajdonságának róvására.

Ha megvan a tárolód mindig figyelj arra, hogy olyan formátumra formázd a legelején amely az összes eszközödnek elérhetőséget biztosít, hogy ne járj úgy hogy évek múltán amikor megakarod nyitni a rajta lévő fájlokat akkor ne ismerje fel a családban lévő másik számítógép vagy egy más operációs rendszerrel ellátott eszköz.